Gå till innehållet

10A Lambik

Traditionell lambik (franska: lambic) är ett spontanjäst öl bryggt som bryggs på kornmalt och 30–40 % omältat vete. Ölet jäses i ett eller flera år. Hembryggare efterliknar ofta spontanjäsning genom att tillsätta flera jäst- och bakteriestammar, normalt en kombination av saccharomyces- och brettanomycesjäst samt mjölksyrabakterier. Dessutom används humle som oxiderats under en längre tid och tappat sin bitterhet men fortfarande har kvar sina antiseptiska egenskaper. Resultatet blir ett syrligt, torrt och komplext öl.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.040 – 1.056 1.000 – 1.008 4.0 – 6.5 - 8 – 25

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Ej tillgänglig.

Färg/Utseende

Halmgul till bärnstensfärgad, ofta disig.

Bouquet/Arom

Friskt syrlig med toner av stall och kompost. Kan ha inslag av grapefrukt, rabarber, moget äpple, trä, jord eller getost. Blir med lagring vinös och moget fruktig. Bör inte upplevas som stickigt sur. Ingen doft av färsk humle. Ingen diacetyl/smörkola.

Smak

Ung lambik är torr och syrlig med toner av äppelcider, grapefrukt eller rabarber. Oxiderad humle ger obetydlig konventionell humlebeska men träiga toner som i kombination med syran kan upplevas som beska. Stalltoner hör till smakbilden. Blir med lagring vinös och moget fruktig. Ättiksyra får finnas på förnimbara nivåer men en lambik bör inte upplevas som vinägeraktigt hård sur.

Munkänsla

Syrlig och torr. Mycket låg till medium kolsyra.

Förebild

Cantillon Grand Cru Bruocsella.