Gå till innehållet

1F Schwarzbier

De mörkaste lagerölen i Tyskland kallas Schwarzbier. Sådana öl har uppkommit lokalt där vattnet har varit hårt. Några områden där Schwarzbier har djupa rötter är kalkstensplatån Fränkische Schweiz och Thüringen. Förutom nämnda områden är Schwarzbier idag populärt i östra Tyskland. Ölet präglas av rostad malt och brukar vara slankare än annan centraleuropeisk mörk lager. En balanserande beska kan förekomma.

Liksom andra traditionella lageröl bör det dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.044 – 1.052 1.008 – 1.012 4.6 – 5.5 18 – 30 60 – 100

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Mörkt torrt öl med tydliga bidrag från rostade maltsorter till arom och smak.

Färg/Utseende

Mörkt rödbrun till brunsvart.

Bouquet/Arom

Rostade malttoner på medium nivå ska finnas. Brända malttoner på låg nivå bör finnas. Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får finnas. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma. Inga alkoholtoner får förekomma.

Smak

Rostad maltsmak på medium nivå ska finnas. Bränd maltsmak på låg nivå bör finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får förekomma. Humlebeska på medium nivå får förekomma. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar eller alkoholtoner får förekomma. Ingen restsötma får förekomma. Ingen syrlighet från bränd malt får förekomma.

Munkänsla

Lätt till medium kropp. Torrt med medium kolsyra.

Förebild

Leupser Dunkel, 4.9% - Samuel Adams Black Lager, 4.9%