Gå till innehållet

10B Gueze

Traditionell geuze (franska: gueuze) är en blandning av ett- och fleråriga lambik som får efterjäsa på flaska. Med sin stora kolyra och sitt moussiga vita skum kallas geuze ibland för ölets champagne..

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.040 – 1.062 1.000 – 1.008 4.0 – 8.0 - 8 – 30

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Ej tillgänglig.

Färg/Utseende

Halmgul till bärnstensfärgad, ofta disig. Kraftigt, vitt, moussigt skum.

Bouquet/Arom

Friskt syrlig med toner av stall och kompost. Kan ha inslag av grapefrukt, rabarber, moget äpple, trä, jord eller getost. Blir med lagring vinös och moget fruktig. Bör inte upplevas som stickigt sur. Ingen doft av färsk humle. Ingen diacetyl/smörkola.

Smak

Ung geuze är torr och syrlig med toner av äppelcider, grapefrukt eller rabarber. Oxiderad humle ger obetydlig konventionell humlebeska men träiga toner som i kombination med syran kan upplevas som beska. Stalltoner skall höra till smakbilden. Blir med lagring vinös och moget fruktig. Ättiksyra får finnas på förnimbara nivåer men en geuze bör inte upplevas som vinägeraktigt sur.

Munkänsla

Syrlig och torr. Kraftig kolsyra.

Förebild

Cantillon Gueuze, 5.5% - Oud Beersel Oude Geuze, 6.0% - Boon Oude Geuze, 7.0% - Boon Oude Geuze Mariage Parfait, 8.0%