Gå till innehållet

1A Helles

När tillverkningen av lageröl omvandlades från hantverk till industri i München på 1830-talet var alla lageröl mer eller mindre mörka. Den viktigaste orsaken till att det bryggdes mörkt öl är Bayerns i regel hårda vatten. De första ljusa industritillverkade lagerölen bryggdes i Böhmen (Pilsen) i nuvarande Tjeckien på 1840-talet eftersom vattnet där är mjukt på många platser.

De första ljusa lagerölen i Bayern bryggdes först på 1890-talet. Även om färgen med säkerhet inspirerats av det böhmiska ölet så är den ljusa bayerska lagerns övriga karaktärsdrag mer lika landets traditionella mörka lager, med betoning på maltkaraktären och med mycket diskret humleprofil. Helles är stilbildande för de flesta europeiska ljusa lageröl.

Liksom andra traditionella lageröl bör det dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.044 – 1.050 1.008 – 1.012 4.5 – 5.2 15 – 24 7 – 14

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Ljust, mjukt, rent och maltdominerat med låg beska.

Färg/Utseende

Halmgul till gyllengul.

Bouquet/Arom

Gräddig eller brödig malt på medium nivå ska finnas. Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får förekomma.

Inga fruktestrar, DMS eller diacetyl får förekomma. Ingen karamellarom får förekomma.

Smak

Gräddig eller brödig malt på medium nivå ska finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på en låg nivå får finnas. Efterbeska på en låg nivå får finnas. Inga fruktestrar eller andra jäsningsprodukter som DMS eller diacetyl får förekomma. Ingen karamellsmak får förekomma.

Munkänsla

Medium kropp. Mjuk maltighet med låg till medium kolsyra.

Förebild

Berger Vollbier Hell, 5.1% - Stierberger Export Hell, 5.0%