Gå till innehållet

3B Kölsch

Kölsch är ett skyddat namn och får bara användas av bryggerier nära Köln. Kölsch är överjäst som långlagras vid låg temperatur. En öl i klassisk torr tysk stil med en elegant ljus maltkaraktär. Vete används ofta i små mängder (upp till ca 15%). Kölsch bör serveras vid cirka 8 grader och traditionellt i relativt smala, höga och cylindriska raka glas. Enligt en tysk lag ska en kölsch ha en alkoholhalt på exakt 4.8%.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.042 – 1.046 1.006 – 1.010 4.6 – 5.0 20 – 27 8 – 14

Kortfattad karaktärsbeskrivning

En pilsnerlik och torr ale som har en len honungsmjuk maltighet med en uppfriskande lätt syra.

Färg/Utseende

Halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling. Kraftigt stabilt skum.

Bouquet/Arom

I aromen ska en liten sötaktig och vinös ton ingå. Även en liten syra får förekomma. I övrigt ska doften vara ren och rak med inslag av pilnermaltskaraktär. Humledoft på mycket låg nivå får finnas. Ingen eller mycket låg nivå av fruktestrar. I aromen får även små inslag av jordighet och örter förekomma. DMS/kokta grönsaker får finnas, men på mycket låga nivåer.

Smak

Maltsmaken, som bör vara brödig och ha lite jordiga inslag, ska ligga på låg till medium nivå. Smaken ska upplevas fräsch med en uppiggande syra på låg nivå. En avslutande elegant honungssötma får förekomma men ölet ska vara utjäst och ha en torr karaktär. Humlesmaken ska vara låg. Fruktestrar endast på låga nivåer. DMS/kokta grönsaker får finnas, men på mycket låga nivåer. Låg till medium humlebeska.

Munkänsla

Liten kropp. Hög kolsyrenivå. Väl utjäst.

Förebild

Cölner Hofbräu Früh Kölsch, 4.8% - Sester Kölsch, 4.8% - Goose Island Summertime, 4.7%