Gå till innehållet

3E Brittisk brown ale

British Brown Ale härstammar från Dark Mild och uppkom i London på 1920-talet. En alkoholstarkare och beskare variant av Brittisk Brown Ale utvecklades efterhand i nordöstra England, där den fortfarande är mycket populär. Numera förknippas ölstilen med staden Newcastle. Brittisk Brown Ale bryggs oftast av pale ale och karamellmalt samt bryggsocker upp till 10%. Bland humlesorterna dominerar Challenger, East Kent Golding, Northdown och Fuggle. Det är inte ovanligt att 100% av humlen används som bitterhumle. En väl balanserad bitterhumlegiva gör att ölet varken upplevs som beskt eller sött. Ett inslag av mjuk tvålighet avslutar ofta smaken.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.037 – 1.055 1.008 – 1.013 3.8 – 5.5 15 – 25 35 – 50

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Mjukt maltsöt och karamellig med en försiktig beska.

Färg/Utseende

Mörkt kopparfärgad till rödbrun. Köldgrumling är tillåtet.

Bouquet/Arom

Lättrostad maltdoft med inslag av karamell, knäck eller kola ska dominera aromen. Fruktestrar på låg till medium nivå bör finnas. Humledoft på låg nivå får förekomma.

Smak

En knäckig och karamellig maltsötma med lättrostade inslag ska förekomma på låg till medium nivå. Fruktestrar ska finnas på medium nivå. Humlesmaken ska vara låg. Diacetyl får förekomma på mycket låga nivåer. Ett inslag av mjuk tvålighet får finnas i eftersmaken. Humlebeskan ska vara låg.

Munkänsla

Medium kropp. Mjukt tvålig. Medium CO2.

Förebild

Newcastle Brown Ale, 4.7% - Daleside Trooper Jane Crack Shot, 5.5% – Joseph Holt Manchester Brown Ale, 3.8%