Gå till innehållet

5E Black IPA

Black IPA är en mycket modern ölstil som såg dagens ljus först i mitten på 00-talet. Black IPA bryggs på pilsnermalt eller neutral pale ale-malt samt några procent rostade maltsorter. De mörka maltsorterna ska bidra med färg samt lättrostade och chokladiga aromer och smaker. Maltkompositionen kompletteras med mindre tillsatser av karamellmalt. Maltkaraktären får dock inte överskugga humlen. Precis som i en vanlig IPA ska humlen dominera. Humlekaraktären ska precis som i vanlig IPA dra åt citrus och tropisk frukt.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.050 – 1.070 1.012 – 1.018 5.0 – 7.5 40 – 60 80 – 100

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Humledominerad med lättrostad och chokladiga malttoner. IPA:ns Schwarzbier.

Färg/Utseende

Mörkbrun till svart. Köldgrumling är tillåten.

Bouquet/Arom

Ska ha en stor blommig humledoft med inslag av frukt och citrus. Rostade men ej brända malttoner och inslag av karamell ska finnas på låg nivå. Alkoholtoner på låg nivå är tillåtet.

Smak

Kraftigt smakhumlad med kraftfulla och moderna humlesorter som drar åt citrus och tropisk frukt. Beskan ska vara kraftig. Maltigheten ska vara rostad men ej bränd och ha en chokladighet samt en liten karamellighet. Choklad och karamell får inte dominera så att det ger ett sött intryck. Fruktestrar på medium till höga nivåer.

Munkänsla

Medium kropp.

Förebild

Jämtlands bryggeri Jämtlands Black IPA, 6.0% - Thornbridge Raven Black IPA, 6.6%