Gå till innehållet

6D Belgisk wit

Bryggs vanligen med minst häften mältat eller omältat vete. Ölet kryddas oftast med korianderfrön och pomerans- eller andra citrusskal. Till sin fördel färska.

En del kommersiella exempel tillsätter mjölksyra för att ytterligare fräscha upp smakbilden.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.044 – 1.050 1.006 – 1.010 4.8 – 5.3 10 – 25 5 – 10

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Lätt och frisk med syrlig citrusfräschör som ger balans åt viss kryddighet.

Färg/Utseende

Ljust halmgul till halmgul och disig.

Bouquet/Arom

Liten till medium doft av citrus/pomerans och korianderfrön. Doft av kryddnejlika eller muskot från fenoler får förekomma på låg nivå. Doft av skinka, plåt eller rök får förkomma på mycket låga nivåer men är ej önskvärd. Ingen diacetyl/smörkola får förekomma, samt endast låga halter av fruktestrar.

Smak

Ölet skall vara torrt och friskt; syrlighet på låg nivå är tillåtet om det förstärker känslan av ett fräscht och lätt öl. Smak av korianderfrön och citrus/pomeransskal på låg till medium nivå. Låg humlesmak och beska. Fruktestrar samt fenoler som smakar kryddnejlika, muskot är tillåtna på låg nivå. Ingen diacetyl får märkas.

Munkänsla

Liten till medium kropp. Hög kolsyrehalt.

Förebild

Hoegaarden Wit, 4.9% - Dentergems, 5.0% - Blanche de Namur, 4.5%