56 – My Big Samoan Crush

Kommentar

Till SHBFs Höstölsträff 2011 där temat var Single Hop pallrade vi oss upp till Stockholm och bryggde med Christian och Arne. Målet var något okonventionellt en American Brown Ale. Det är en stil som har en framträdande maltprofil men även en rätt generös humling. Sagt och gjort, en öl bryggdes och senare på kvällen lite onyktra på Monks Café kom vi på namnet när öl konsumerades med deras bryggmäskare Charles.

Ett par veckor senare så var det dags för tävlingen och när dagen var över stod vi där med ett silver i Domartävlingen, ett guld i Folkets Val, ett presentkort på 1000kr från Monks Café samt en framtida bryggning av vinnarölet med just Charles som vinster.

En trevlig kille som besökte Höstölsträffen med sin bror gillade vår öl och han passade även på att dyka upp och säga hej när vi bryggde ölet hos Monks året efter. Några år senare släppte han och hans kollega Karl en bok om hembryggning som heter Brygg Öl där vårt recept finns med. Han heter Henok och är en del av Omnipollo.

Not: Det här receptet är en uppdatering av det vinnande receptet från 2011 med lite tillsnyggade siffror och råvaror efter vad som finns på marknaden nu, men annars är det samma.

 


Grund-data

OG: 1.057 / 57°Ö / 14°P
FG: 1.011 / 11°Ö / 3°P
ABV: 6.1%
BU: 50
EBC: 39

Bryggprocess

Bryggvatten – 2.5l/kg malt
Försockringsrast – 66°C, 60 minuter
Koktid – 60 minuter

Ursprunglig bryggdag

2011-09-17


Skalbart recept

Malt

Pale Ale Malt – 87%
Caramunich I – 7%
Caraaroma – 3%
Low Color Chocolate Malt – 3%

Humle

Pacifica – 2.2g/l – 60 minuter – ca 31 BU
Pacifica – 1.7g/l – 20 minuter – ca 14.5 BU
Pacifica – 0.9g/l – 10 minuter – ca 4.5 BU
Pacifica – 1.7g/l – Flameout/Whirlpool
Pacifica – 2.2g/l – Torrhumling 4d

Övriga tillsatser

Protafloc – 10 minuter
Wyeast nutrient blend – 10 minuter

Jäsning

Wyeast BC#1332 Northwest Ale alt Whitelabs WLP041 Pacific Ale, 20°C, 14 dagar


Recept för 20 liter

Utbyte/Bryggverkseffektivitet: 75%

Malt

Pale Ale Malt – 4.48kg
Caramunich I – 0.36kg
Caraaroma – 0.15kg
Low Color Chocolate Malt – 0.15kg

Humle

Pacifica – 44g – 60 minuter – ca 31 BU
Pacifica – 34g – 20 minuter – ca 14.5 BU
Pacifica – 18g – 10 minuter – ca 4.5 BU
Pacifica – 34g – Flameout/Whirlpool
Pacifica – 44g – Torrhumling 4d

Övriga tillsatser

Protafloc – 10 minuter
Wyeast nutrient blend – 10 minuter

Jäsning

Wyeast BC#1332 Northwest Ale alt Whitelabs WLP041 Pacific Ale, 20°C, 14 dagar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *