131 – Gamla och Dryga Imperial Cocoa Stout 2014

Kommentar

En snabb summering – ett antal medlemmar i HBG2 är även medlemmar i en inofficiell alumniförening för Ingenjörssektionen inom TLTH som kallas Gamla och Dryga, GoD. Sedan 2009 har det varit tradition att GoDs medlemmar är med och brygger en öl till årsmötet och 2014 blev det då en Imperial Stout med kakaonibs som skulle bryggas. Färgerna för GoD är svart och guld så det var klart att det skulle vara Eldorado-humle i. Dessvärre så var denna bryggningen som andra evenemang GoD sysslar med – lite väl blött. Utbytet sket sig och vi glömde bort att köra i kakonibsen i hopstanden men det löste sig kreativt med att dunka i det i silnätet.
Kakaonibsen (både till bryggdagen och för ”sekundären”) placerade vi en en form av aluminiumfolie och körde i ugnen i 15 minuter på 100 grader.

Ölet har en tydlig kakaoton i smak och doft och är väl balanserat i smaken trots sina 85 BU på 7.1%. Humlen har hamnat lite i skymundan, speciellt nu två år senare, men detta är fortfarande en öl vi är glada över att vi har flaskor kvar av.


Grund-data

OG: 1.076 / 76°Ö / 18.4°P
FG: 1.022 / 22°Ö / 5.6°P
ABV: 7.1%
BU: 85
EBC: 161

Bryggprocess

Bryggvatten – 2.5l/kg malt
Försockringsrast – 68°C, 60 minuter
Koktid – 90 minuter

Ursprunglig bryggdag

2014-07-12


Skalbart recept

Malt

Pale Ale Malt – 74%
Havreflingor – 8%
Chocolate Malt – 5%
Crystal Malt – 5%
Carafa III Special – 5%
Rostat korn – 3%

Humle

Eldorado – 1.3g/l – 90 minuter – 44.5 BU
Eldorado – 1.3g/l – 30 minuter – 32 BU
Eldorado – 1.3g/l – 5 minuter – 8.5 BU

Övriga tillsatser

Protafloc – 10 minuter
Wyeast nutrient blend – 10 minuter
Kakaonibs – 6g/l – Hopstand
Kakaonibs – 6g/l – 4 dagar sekundär

Jäsning

Wyeast BC#1028 London Ale, 21°C, 14 dagar


Recept för 20 liter

Utbyte/Bryggverkseffektivitet: 70%

Malt

Pale Ale Malt – 5.55kg
Havreflingor – 0.60kg
Chocolate Malt – 0.38kg
Crystal Malt – 0.38kg
Carafa III Special – 0.38kg
Rostat korn – 0.23kg

Humle

Eldorado – 26g – 90 minuter – 44.5 BU
Eldorado – 26g – 30 minuter – 32 BU
Eldorado – 26g – 5 minuter – 8.5 BU

Övriga tillsatser

Protafloc – 1krm, 10 minuter
Wyeast nutrient blend – ½ tsk, 10 minuter
Kakaonibs – 120g – Hopstand
Kakaonibs – 120g – 4 dagar sekundär

Jäsning

Wyeast BC#1028 London Ale, 21°C, 14 dagar

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *