166 – Fathead V

Kommentar

”Fathead!” Ett underbart uttryck som dyker upp ofta i den suveräna tv-serien Oz and James Drink To Britain. En serie som ofta rullar på TVn när vi brygger, och speciellt ifall det är Fathead som bryggs. Det här kan dessutom nog vara den bästa ölen vi någonsin bryggt enligt oss själva.
Tanken att brygga lager kom rätt tidigt men vi saknade kylkapacitet och när vi hade fixat det så hade vi DMS-problem i våra lageröl. Vi köpte nya kokplattor, uppgraderade elen i brygglokalen och tada.wav – det gick att göra bra lager.

”Man skulle kunna tro att det här är en genomtänkt öl” sa Patrik när vi satt med iteration 4 av brygden, och det är det. Målet har hela tiden varit att skapa en snygg och modern lageröl med ena foten i det klassiskt krispiga tyska men med modern Citrus-touch utan att bli en sk. India Pale Lager. Till varje ny bryggning har det varit någon förändring, lite mer av nån maltsort, byte av jäststam, justering av humlingen. Blir vi någonsin klara? Mjo, vi börjar närma oss det vi vill ha. Det stora problemet är att det tar ju sån lång tid…

Jäsning sker i kyl på runt 9-11 grader i 3 veckor och därefter har vi en diacetylrast på 4-5 dagar där temperaturen långsamt går upp mot 20 följt av tappning på flaska. Flaskorna kall-lagras i kyl vid runt 2 grader i minst 2 månader. Sen har vi en öl som tar slut alldeles för fort.


Grund-data

OG: 1.055 / 55°Ö / 13.5°P
FG: 1.011 / 11°Ö / 2.5°P
ABV: 5.8%
BU: 40
EBC: 12

Bryggprocess

Bryggvatten – 3l/kg malt
Målprofil, vatten: Ca: 21, Mg: 5,2, Na: 18, SO4: 21, Cl: 40, HCO3: 51
Proteinrast – 49°C, 15 minuter
Försockringsrast – 65°C, 60 minuter
Koktid – 90 minuter

Ursprunglig bryggdag

2016-01-30


Skalbart recept

Malt

Premium Pilsnermalt – 80%
Wienermalt – 10%
Caravienne – 7.5%
Carapils – 2.5%

Humle

Herkules – 0.35g/l – 60 minuter – 15 BU
Citra – 0.8g/l – 15 minuter – 11 BU
Spalter Select – 1.5g/l – 15 minuter – 5 BU
Simcoe – 1.1g/l – 5 minuter – 7.5 BU
Spalter Select – 1.1g/l – 5 minuter – 1.5 BU
Amarillo – 1.75g/l – Hopstand 75°C 15 minuter – 0 BU
Citra – 1.75g/l – Hopstand 15 minuter – 0 BU

Övriga tillsatser

Protafloc – 10 minuter
Wyeast nutrient blend – 10 minuter

Jäsning

White Labs WLP838 Southern German Lager, 10°C, 21 dagar
Diacetylrast, 20°C, 4 dagar
Kallagring, 2°C, 60 dagar


Recept för 20 liter

Utbyte/Bryggverkseffektivitet: 75%

Malt

Premium Pilsnermalt – 3.96kg
Wienermalt – 0.50kg
Caravienne – 0.37kg
Carapils – 0.12kg

Humle

Herkules – 7g – 60 minuter – 15 BU
Citra – 16g – 15 minuter – 11 BU
Spalter Select – 30g – 15 minuter – 5 BU
Simcoe – 22g – 5 minuter – 7.5 BU
Spalter Select – 22g – 5 minuter – 1.5 BU
Amarillo – 35g – Hopstand 75°C 15 minuter – 0 BU
Citra – 35g – Hopstand 75°C 15 minuter – 0 BU

Övriga tillsatser

Protafloc – 10 minuter
Wyeast nutrient blend – 10 minuter

Jäsning

White Labs WLP838 Southern German Lager, 10°C, 21 dagar
Diacetylrast, 20°C, 4 dagar
Kallagring, 2°C, 60 dagar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *