Kategorier
Recept

259 – Mr. Grumpy

Kommentar

Vissa kan uppfatta Martin som lite bitter ibland. Smeknamnet Mr. Grumpy dök upp tidigt i bryggarkarriären, så när det var dags för Martins 40-årsfirande och det skulle bryggas en Best Bitter var namnet givet.

Baserad på en av de bästa Bitters som finns, Timothy Taylors Landlord, så är detta en humlefrisk brygd med balanserande maltkropp och beska. Lätt att dricka pints av helt enkelt.


Grund-data

Typ: Best Bitter
OG: 1.045 / 45°Ö / 11°P
FG: 1.010 / 10°Ö / 2.5°P
ABV: 4.6%
BU: 36
EBC: 7

Bryggprocess

Bryggvatten – 2.5l/kg malt
Målprofil, vatten: Ca: 50, Mg: 18, Na: 15, SO4: 50, Cl: 175, HCO3: 80
Försockringsrast – 67°C, 60 minuter
Koktid – 60 minuter

Ursprunglig bryggdag

2020-09-12


Skalbart recept

Malt

Extra Pale Marris Otter – 100%

Humle

Fuggle – 2.0g/l – 60 minuter – 28 BU
East Kent Golding – 1.5g/l – 15 minuter – 8 BU
Styrian Golding Celeia – 2.5g/l – Hopstand 75°C 15 minuter – 0 BU

Övriga tillsatser

Protafloc – 10 minuter
Wyeast nutrient blend – 10 minuter

Jäsning

Wyeast 1469 West Yorkshire Ale, 18°C, 12 dagar


Recept för 20 liter

Utbyte/Bryggverkseffektivitet: 75%

Malt

Extra Pale Marris Otter – 4.0kg

Humle

Fuggle – 40g – 60 minuter – 28 BU
East Kent Golding – 30g – 15 minuter – 8 BU
Styrian Golding Celeia – 50g – Hopstand 75°C 15 minuter – 0 BU

Övriga tillsatser

Protafloc – 10 minuter
Wyeast nutrient blend – 10 minuter

Jäsning

Wyeast 1469 West Yorkshire Ale, 18°C, 12 dagar