Gå till innehållet

10E Berliner weisse

En lätt och uppfriskande specialitet från Berlin. Serveras ofta med tillsats av söt fruktsirap (mit Schuss), eller blandas med pilsner för balansera den tydliga syran. Bryggs ofta med 50% vetemalt och lika mycket pilsnermalt. Jäses med en kombination av överjäst och mjölksyrabakterier. Napoleons trupper kallade denna öl för ”Champagnen från norr”, på grund av dess livliga och eleganta karaktär.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.028 – 1.032 1.003 – 1.006 2.5 – 3.8 3 – 8 5 – 10

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Ej tillgänglig.

Färg/Utseende

Mycket ljust halmgul. Allt från klar till lätt disig. Dålig skumstabilitet på grund av den höga syran, låga proteinhalten och avsaknad av humle. Skall vara champagnelikt mousserande.

Bouquet/Arom

Tydlig mjölksyradoft. Kan ha fruktiga eller blommiga toner som växer med lagring. En lätt nyans av stalltoner från brettanomyces finns i vissa exemplar. Ingen humle, diacetyl/smörkola eller DMS.

Smak

Mjölksyra dominerar. Ofta förekommer en brödig vetesmak. Humlebeskan skall vara mycket låg. Lätta stalltoner från Brettanomyces kan förekomma. Varken humlesmak, diacetyl/smörkola eller DMS.

Munkänsla

Lätt kropp. Mycket torr i eftersmaken. Mycket hög kolsyrehalt.

Förebild

Berliner Kindl, 2.5%