3C Irländsk red ale¶
Red Ale är lätt till medium i kroppen och ska ha en färgton som drar åt kopparrött. Karamellmalt, knäckighet, sirap och toffé ska dominera både i arom och smak och ge en utmärkande kraftfull karamellig karaktär. Humlen får bara bidra med beska för att ge ölet en torr och behaglig avslutning.
Stiltypsvärden¶
OG | FG | Alkohol (vol%) | IBU | Färg (°EBC) |
---|---|---|---|---|
1.044 – 1.055 | 1.010 – 1.014 | 4.0 – 5.5 | 17 – 25 | 25 – 45 |
Kortfattad karaktärsbeskrivning¶
Mjukt karamellig utan störande inslag av vare sig beska eller humle.
Färg/Utseende¶
Koppar till mörkt kopparfärgad, med ett rött inslag.
Bouquet/Arom¶
Doften ska vara karamellmaltig och bör ha inslag av knäck, sirap och/eller toffee på medium nivå. En liten brödig maltton får förekomma. En låg fruktighet bör även ingå. Aromen ska upplevas mjuk. Ingen humlearom får märkas.
Smak¶
En mjuk maltighet på låg till medium nivå som ska vara knäckig och kolaaktig. Maltigheten bör vara knäckig, kolaaktig och mjuk. Inslag av havrekaka får förekomma på låg nivå. Fruktestrar på mycket låg nivå får förekomma. Humlesmaken ska vara mycket låg. Ölet får inte upplevas sött utan det ska ha en lite torr avslutning. Beskan ska vara låg.
Munkänsla¶
Låg till medium kropp. Låg kolsyrenivå. Mjuk munkänsla.
Förebild¶
Murphy’s Irish Red, 5.0% - Camerons Strongarm Ruby Red Ale, 4.0%