10E Berliner weisse¶
En lätt och uppfriskande specialitet från Berlin. Serveras ofta med tillsats av söt fruktsirap (mit Schuss), eller blandas med pilsner för balansera den tydliga syran. Bryggs ofta med 50% vetemalt och lika mycket pilsnermalt. Jäses med en kombination av överjäst och mjölksyrabakterier. Napoleons trupper kallade denna öl för ”Champagnen från norr”, på grund av dess livliga och eleganta karaktär.
Stiltypsvärden¶
OG | FG | Alkohol (vol%) | IBU | Färg (°EBC) |
---|---|---|---|---|
1.028 – 1.032 | 1.003 – 1.006 | 2.5 – 3.8 | 3 – 8 | 5 – 10 |
Kortfattad karaktärsbeskrivning¶
Ej tillgänglig.
Färg/Utseende¶
Mycket ljust halmgul. Allt från klar till lätt disig. Dålig skumstabilitet på grund av den höga syran, låga proteinhalten och avsaknad av humle. Skall vara champagnelikt mousserande.
Bouquet/Arom¶
Tydlig mjölksyradoft. Kan ha fruktiga eller blommiga toner som växer med lagring. En lätt nyans av stalltoner från brettanomyces finns i vissa exemplar. Ingen humle, diacetyl/smörkola eller DMS.
Smak¶
Mjölksyra dominerar. Ofta förekommer en brödig vetesmak. Humlebeskan skall vara mycket låg. Lätta stalltoner från Brettanomyces kan förekomma. Varken humlesmak, diacetyl/smörkola eller DMS.
Munkänsla¶
Lätt kropp. Mycket torr i eftersmaken. Mycket hög kolsyrehalt.
Förebild¶
Berliner Kindl, 2.5%