Gå till innehållet

1B Export

Staden Dortmund i Westfalen var en av de platser i norra Tyskland som tidigt anammade det bayerska lagerölet. Fram till 1870-talet var det mörkt liksom i München och hade mest lokal betydelse, men därefter blev Dortmund känt för ett ljust lageröl med något högre alkoholhalt och beska. Stadens ölindustrier sålde sina produkter på en stor marknad och kallade därför öltypen för Export. Senare kom alla ljusa lageröl med en vörtstyrka över OG 48 och ABV över 5 % kallas för Export i hela Tyskland och i andra länder.

Ölet brukar vara högförjäst med en krispig maltsmak och balanserande men inte särskilt aromatisk beska. Ljusa lageröl med en vörtstyrka över OG 52 brukar kallas Spezial och har en liknande men generellt kraftigare karaktär. Hit hör bland annat Münchens nuvarande oktoberfestöl.

Liksom andra traditionella lageröl bör det dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.050 – 1.060 1.008 – 1.014 5.0 – 6.3 18 – 25 7 – 14

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Ljust, rent, torrt och balanserat mellan malt och humle.

Färg/Utseende

Halmgul till gyllengul.

Bouquet/Arom

Krispigt brödig malt ska finnas på medium nivå. Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på låg nivå får förekomma. Alkoholtoner på mycket låg nivå får förekomma. Inga fruktestrar, DMS eller diacetyl får förekomma. Ingen karamelldoft.

Smak

Torrt helhetsintryck. Krispigt brödig maltsmak ska förekomma. Balanserande humlebeska på låg till medium nivå ska förekomma. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter får förekomma på låg nivå. Alkoholtoner på mycket låg nivå får förekomma. Inga fruktestrar, DMS eller diacetyl får förekomma. Ingen karamellsmak får förekomma.

Munkänsla

Medium kropp. Torr maltighet och medium kolsyra.

Förebild

Augustiner Edelstoff, 5.6% - Tegernseer Spezial, 5.6%, - Andechser Spezial Hell, 5.9%