Gå till innehållet

3A Engelsk dark mild

"Mild" var ursprungligen ett namn på ett öl som var ungt och fräscht och som inte hänvisade till någon speciell ölstil. Den har sitt ursprung i England under 1600-talet eller tidigare. I modern tid har stilen tolkats som "mildly hopped". Nuförtiden är de flesta "Milds" av typen "Dark mild", även om det fortfarande finns ett fåtal ljusare exemplar kvar på marknaden. En "Mild", oavsett färg, ska framförallt kännetecknas av en fräsch maltsötma och och mycket låg humlearom och smak. De är ofta till sin fördel färska. "Mild" bryggs på karaktärsfull engelsk alemalt, crystal malt av olika slag, chokladmalt samt bryggsocker.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.032 – 1.037 1.006 – 1.011 3.0 – 3.6 10 – 24 40 – 90

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Mjukt maltig med lättrostade toner och utan märkbara inslag av humle.

Färg/Utseende

Mörkt kopparfärgad till rödsvart i färgen. Köldgrumling tillåtet.

Bouquet/Arom

Ska innehålla maltigt lättrostade toner med inslag av toffee och choklad på låg till medium nivå. Fruktestrar på låga till medium nivåer är tillåtna. Humledoft på låg nivå får förekomma.

Smak

Maltsötma ska dominera smaken men får inte överstiga medium. Smaker som karamell, choklad, plommon/russin och lättrostad malt ska förekomma på låga till medium nivåer. Inslag av lakrits och kaffe får förekomma på låga nivåer. Fruktestrar på låga till medium nivåer får förekomma. Humlesmaken ska vara låg. Diacetyl får förekomma men då på en mycket låg nivå. Humlebeskan ska vara låg.

Munkänsla

Liten till medium kropp. Mjukt maltsöt med låg kolsyrenivå.

Förebild

Sainsbrys Draught dark mild 3.4%, Highgate DM 3.5%, Brains Dark 3.5%, Elgood's Black Dog 3.6 %.