Gå till innehållet

1H Tysk pilsner

Pilsnerbryggning spreds snabbt från Pilsen i Böhmen (där den första pilsnern bryggdes) till Tyskland. Främst till norra och mellersta Tyskland, medan det konservativa Bayern med sitt hårda vatten var sist att acceptera pilsnern. Pilsner är idag den dominerande öltypen i hela Tyskland. Den tyska pilsnern är högförjäst och därmed torrare än den böhmiska originalpilsnern. Tysk ädelhumle används generellt och ger beskan en gräsig ton. Det torra och strama ölet ska ge ett rent, uppfriskande och elegant intryck.

Liksom andra traditionella lageröl bör tysk pils dekoktionsmäskas samt jäsas kallt och lagras länge.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.044 – 1.050 1.006 – 1.010 4.5 – 5.3 25 – 40 3 – 10

Kortfattad karaktärsbeskrivning

Ljus och torr med tydlig humlebeska.

Färg/Utseende

Ljust halmgul till halmgul.

Bouquet/Arom

Humledoft av centraleuropeiska humlesorter på medel till hög nivå ska finnas. Brödig maltdoft på låg nivå bör finnas. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma. Ingen karamelldoft eller doft av söt malt får förekomma.

Smak

Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter på medel till hög nivå ska finnas. Humlebeska på hög till mycket hög nivå ska finnas. Brödig maltsmak på låg nivå bör finnas. Ingen DMS eller diacetyl får förekomma. Inga fruktestrar får förekomma. Ingen karamellsmak eller restsötma får förekomma.

Munkänsla

Låg till medium kropp. Torrt. Medium till hög kolsyra.

Förebild

Jever Pils, 4.9%