Gå till innehållet

4D Brown ale (amerikansk)

Brown Ale har inte många likheter med den brittiska varianten som dock är dess ursprung. Humlekaraktär med citrustoner ska vara tydlig till kraftig både i smak och arom. Även om amerikanska och andra nya humlesorter dominerar, så används ofta även engelska och tyska sorter. Maltigheten ska vara tydlig till rik. Användandet av många mörka maltsorter ger lättrostade toner, nötighet, karamell och choklad. Ofta används renjäsande jäststammar för att hålla fruktigheten på en relativt låg nivå. Alkoholhalten och framförallt beskan är högre än i den brittiska varianten. Förutom malt används ofta små mängder av olika sockerarter såsom melass, honung, lönnsirap, majssocker och kandisocker.

Max 25% av humlen används i bittergivan. Torrhumling är vanligt.

Stiltypsvärden

OG FG Alkohol (vol%) IBU Färg (°EBC)
1.048 – 1.060 1.010 – 1.017 5.0 – 6.0 25 – 60 45 – 70

Kortfattad karaktärsbeskrivning

En öltyp där såväl malt som humle ska ge ett stort och komplext intryck utan att endera dominerar.

Färg/Utseende

Rödbrun till mörkbrun. Köldgrumling får förekomma.

Bouquet/Arom

Humlearomen, av citrus och tropiska frukter, ska vara på medium till hög nivå. Maltigt komplex med inslag av choklad, karamell och rostade toner på medium nivå. Brända arominslag från mörka maltsorter får finnas på en mycket låg nivå. Fruktestrar bör förekomma på låg nivå. Ingen smörkola/diacetyl bör finnas.

Smak

Både humlen och malten ska vara framträdande och harmoniera med varandra. Humlesmaken av citrus och tropiska frukter ska dominera något över den rika maltigheten. Maltigheten ska vara på medium till hög nivå och den ska märkas tydligt bakom humlen. Lättrostade toner ska finnas. Inslag av brända toner får finnas på en mycket låg nivå. Fruktesternivån ska vara låg. Ingen diacetyl. Beskan ska vara medium till hög.

Munkänsla

Medium kropp, med en torrhet på medium till hög nivå som kommer av humle och utjäst öl.

Förebild

Mikkeller Jackie Brown, 5.9%